Neretvainfo

 

turistička ponuda

 

 

 

Luka Metković:

Kroz povijest je luka u delti Neretve mijenjala svoj položaj. U ilirsko, grčko i rimsko vrijeme bila je na mjestu današnjeg naselja Vid i rječice Norin, na području gdje se danas nalazi arheološki lokalitet i muzej Narone. Za razdoblja turske i mletačke vladavine luka je premještena na današnji tok rijeke Neretve u Gabelu, nekadašnju Drijevu.

Luka u Metkoviću utemeljena je 1715.g., današnji izgled dobiva sredinom XIX. stoljeća kada počinje njeno "zlatno razdoblje" i snažan gospodarski značaj. Austrija u Metkoviću gradi modernu luku, most, prometnice i prateće gospodarske i uslužne objekte.

U to vrijeme je luka u Metkoviću prva luka u Dalmaciji povezana željeznicom sa svojim prirodnim zaleđem te prometno druga luka na Jadranu, po značenju odmah iza luke Rijeka. Metković je tada imao četiri hotela, a Hotel Austrija koji je sagrađen 1891.godine je jedan o prvih hotela na Jadranu.

Luka Metković svoj gospodarski značaj gubi krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada se promet seli u novoutemeljenu luku Ploče.

Luka nekada:


         Slika 1 LUKA 20-ih godina XX. Stoljeca


         Slika 2 Luka Metković oko 1958
.

Luka danas:


Slika 3 Maraton lađa (gore)  i luka za vrijeme maratona (dolje)

 

Turistička zanimljivost vezana za luku

Općepoznato je kako je povod Prvom svjetskom ratu atentat na nadvojvodu Franja Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu. Manje je poznato kako je nadvojvoda Ferdinand na svom posljednjem putovanju doplovio carskom jahtom "DALMAT" u luku Metković, dana 26.lipnja 1914.g., odakle je vlakom otputovao u Sarajevo. Nakon atentata u Sarajevu posmrtni ostaci nadvojvode Ferdinanda i njegove supruge Sofije su istim putem dovezeni u Metković gdje im je u Luci iskazana posljednja počast. Ljesovi s njihovim posmrtnim ostacima su dana 30.lipnja 1914.g. svečano spušteni na "DALMAT" koji je napustio luku Metković, a potom su na moru nedaleko od ušća Neretve prebačeni na vojni brod "VIRIBUS UNITUS", koji je otplovio za Rijeku.

O svim ovim događajima postoji vrijedna i kvalitetna foto dokumentacija, a za iduću turističku sezonu planiramo postaviti prigodne panoe koji će turistima "pričati" zanimljivu povijest luke u Metkoviću.


     Slika 4 Dolazak u Metković


       Slika 5 Ljesovi na Dalmatu

Slika 6 Odlazak Dalmata


  Slika 7 S.M.S Viribus Unitis

 

Izleti neretvanskim lađama i gastronomija

Posebna vrijednost turističke ponude Neretve je upravo sama dolina jedine delte u Hrvatskoj. Već su čuvene turističke plovidbe izvornim neretvanski plovilom - lađom bilo da se radi o pikniku u prirodi ili o berbi mandarina.

Kada neretvanskom lađom plovite skrivenim rukavcima i rječicama Delte kao da putujete vremeplovom. Buka i vreva svakodnevnice ostaje iza Vas dok uranjate u mitske prostore Neretve prepune zanimljivih priča i legendi, krećući se između i iznad ostataka antičke civilizacije. Jednom riječju avantura koja nudi bogatstvo utisaka i neizbrisivih uspomena.


                     Slika 8 Neretva


 Slika 9 Jezero Kuti

Turistička plovidba rječicama i rukavcima Delte:

 

 

Detalji sa izletišta

 

    

  

Naravno tu je i vrhunska gastronomija veoma široke ponude, od mesa, preko riječne i morske ribe, divljači pa sve do jedinstvenih gastronomskih užitaka koje nude jela od žaba i jegulja sa čuvenim neretvanskim brudetom. Jela se nude za vrijeme plovidbe na lađama, na izletištu i u vrhunskim restoranima.

Neretvanski specijalitetiSlika 10 Neretvanski brudet od žaba i jegulje sa palentomSlika 11 Pohane žabe


     Slika 12 Jegulje na žaruSlika 13 Liska (ptica močvarica) sa prilogom

 

 

Ornitološka zbirka u Metkoviću:

Ornitološka zbirka u Metkoviću za javnost je otvorena 1952. zaslugom dr. Dragutina Rucnera, ornitologa iz Zagreba. Po veličini spada medu najveće zbirke takve vrste u Europi. Sadržava više od 340 preparata medu kojima su primjerci 218 ptičjih vrsta od 310 vrsta do sada zabilježenih na Neretvi. U razmjerno malome prostoru ornitološke zbirke preparati su razmješteni po staništima te pružaju pregledan uvid u nekadašnju bujnost života u močvarama, močvarnim šumarcima, šikarama, trščacima i kamenjaru, kao i na melioriranim i obrađenim površinama.


Slika 14 Unutrašnjost zbirke

Slika 15 Jedan od izložaka

 

Arheološki lokalitet starorimskog grada Narone:

Ovaj arheološki lokalitet, koji se nalazi na području naselja Vid oko 3 km udaljenog od središta Metkovića, predstavlja neprocjenjivu riznicu povijesnog i arheološkog blaga koje se tek počelo pojavljivati na površini a već je dao takvu svjetsku vrijednost kao što je Arheološki muzej "NARONA". Nigdje na području starorimskog carstva pa niti u Rimu nisu pronađeni ostaci Augustovog hrama sa tako brojnim kipovima carske obitelji kao ovdje u Vidu. Ovo bogatstvo daje našoj destinaciju osobinu izvrsnosti i ekskluzivnosti.


         Slika 16 Naselje Vid


          Slika 17 Domagojevi strijelci

"Domagojevi strijelci", rad akademskog kipara Stjepana Skoke. Skulptura uvrštena među 200 svjetskih najvrjednijih skulptura smještenih na otvorenom prostoru. Vidikovac s kojeg se pruža nezaboravan pogled na dolinu Neretve.


                                       Slika 18 Ostaci gradskih bedema sa kulama, I. st.pr.Krista

 

Arheološki muzej "NARONA":

Arheološki Muzej Narona sagrađen je 2007. iznad hrama što je podignut oko 10. pr. Kr. u čast cara Augusta i predstavlja prvi muzej in situ u Hrvatskoj.Na površini od oko 1000 m2 nalazi se 900 eksponata pronađenih u hramu, na forumu ispred njega i cijelom lokalitetu antičke Narone. Svakako najznačajnija je skupina kipova koji predstavljaju careve i članove njihovih obitelji.

 

Izvadci iz stalnog postava:

Vespazijan
visina 203 cm
   Kip je od bloka tasoskoga mramora, a glava od istoga mramora posebno nasađena na tijelo. Pronađen je u sjevernome dijelu Augusteja, na kraju niza Julijevsko-Klaudijevske dinastije. Prema nekim dokumentima pronađenim u Naroni pretpostavlja se da je podignut 74. godine, a tome u prilog idu i same portretne osobine.  Glava je pronađena desetak godina ranije od tijela i predstavlja najprepoznatljiviji simbol Narone.
  

 

August
visina 206 cm (bez podnožja)
   Kolosalna statua od penteličkoga mramora. Prema središnjoj poziciji unutar hrama i ikonografskim značajkama nedvojbeno upućuje na cara Augusta, bez obzira što glava nije pronađena. Na prednjoj strani oklopa nalaze se likovi morskoga thiasusa i Jupitera Amona. Datiran je u period između 20. i 10. godine pr. Kr.

  

Novac
  Zbirka novca pronađenog na lokalitetu iz vremena Grčke, Rimske republike, Carstva i Bizantskog carstva.

  

Plesačice

  

Prsten
promjer 3,6 cm
  Prsten od jantara, djelomično proziran, s narebrenom karikom. Na prednjoj strani su figurice Amora i Psihe.

 

Još neke zanimljivosti vezane za Metković:

Metković je poznat po vrhunskim sportašima od nogometaša Igora Štimca, Daria Srne do zlatnih rukometnih olimpijaca Patrika Čavara, Slavka Goluže, Ivice Obrvana, Vladimira Jelčića, Dragana Jerkovića, Nikše Kaleba,... sve do Ivana Balića i Petra Metličića koji su rukometne vještine sticali u našem gradu.

Želja nam je istaknuti kako je Metković rodni grad velikog hrvatskog misionara oca Ante Gabrića koji je bio duhovnik majke Terezije.

Postoji još puno zanimljivosti vezane za naš grad, ali naglasimo kako boravak u Metkoviću pruža nautičarima sve servisne usluge kojima raspolaže suvremeni grad. Tijekom Metkovskog kulturnog ljeta grad je prepun kvalitetnih zabavnih i kulturnih događaja, a obilje ugostiteljskih objekata nude dobru zabavu.

Moguće je organizirati niz drugih turističkih ponuda, kao što su: hiking, trekking, biciklističke ture, konjičko jahanje, kanuing na obližnjem Trebižatu....

 


Slika 19 Metković danju i noću (dolje)

 

Izleti u Međugorje, Mostar i Počitelj:

Zbog svoje blizine navedenim odredištima ( oko 35 min vožnje do Međugorja i oko 45 min vožnje do Mostara) Metković je idealno polazižte za izlete u te destinacije.


           Slika 20 Međugorje - mjesto ukazanja

           Slika 21 Međugorje - vanjski oltar

 


  Slika 22 Mostar - stari most

 

 


         Slika 23 Počitelj